detnordisekjokken

Direktlänk till inlägg 16 juli 2013

Recept: Skånsk Kalops

Av L S - 16 juli 2013 05:32

 


Leif Mannerströms kalops

Kalops på högrev som serveras med kokt potatis och inlagda rödbetor. Receptet är hämtat ur boken Matglädje hela livet.

Ingredienser

2 kg högrev eller bringa
2 st gula lökar
2 st morötter
smör, till stekning
0.5 msk mjöl
6 st lagerblad
10 –15 kryddpepparkorn
4–5 kryddnejlikor
2 msk ansjovisspad
Salt
peppar
Till serveringkokt mjölig potatis
inlagda rödbetor


Gör så här

1. Skär köttet i cirka 4 cm stora bitar.

2. Skala och skär lök och morot i stora bitar.

3. Bryn köttet völ runtom i smör i en stekgryta av gjutjärn.

4. Salta och peppra.

5. Pudra över lite mjöl, rör om väl och tillsätt vatten så att det täcker köttet och grönsakerna.

6. Lägg i alla kryddor samt ansjovisspadet.

7. Låt köttet sjuda på svag värme cirka 1 timme.

8. Rör om då och då så att inget bränner vid.

9. Smaka av med salt och peppar innan du serverar direkt ur grytan tillsammans med potatis och rikligt med inlagda rödbetor.

Tips

Det råder knappast någon diskussion om vilken position kalops har i svensk mattradition. Däremot kan det råda delade meningar om uttalet, om det ska vara betoning
pa första eller sista stavelsen. Man får säga som man vill, huvudsaken är att kalopsen blir god. Det blir den om du följer mitt recept. Välj helst högrev, men bringa går också an, även om den kräver något längre koktid för att bli mör. Kalops är härlig vintermat och passar väl bra en dag då snöstormen viner runt knutarna. /Leif

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av L S - 1 december 2013 08:49

      En riktig fin 1 advent folkens!   Det er Söndag morgen, litt kaldt ute, men hva gjör vel det :-) Jeg sitter inne i varmen med en god kopp kaffe og har rundstykker i ovnen, som jeg skal kose meg med til frokost. Kanskje jeg skulle ko...

Av L S - 6 november 2013 04:58

    Dette blogg innlegget handler ikke om mat denne gangen. Det handler om meg som person og medborger. Men jeg vil si en ting först. Jeg er ikke rasist. Sånn att det er oppklart fra förste stund.   Jeg synes det er litt skremmende faktisk...

Av L S - 11 oktober 2013 05:55


    God Fredag alle....   Denne uken har bare seilt forbi... Og plutselig har det blitt Fredag... IiiHhhaa.... Dette blir en spennende dag faktisk.... Jeg slutter tidlig på jobb, og etter et så reiser jeg til byen for å fikse ytt I.D med r...

Av L S - 9 oktober 2013 04:52

God morgen!   jeg har ikke blogget så masse den siste tiden, det har liksom ikke värt tid for det..... eller om det har värt tid så har jeg liksom ikke visst hva jeg skal blogge om på en måte. Mange ting har hendt den siste tiden. Og jaaaaa, ti...

Av L S - 22 september 2013 07:30


    Denne oppskriften har jeg snott fra den nye kokeboken jeg fikk i bursdagsgave Manneströms husmannskost. Om man önsker å vite mer / Läre seg mer om Svensk husmannskost er denne boken perfekt. Er du Svensk vet du veldig godt hvem Leif Mann...

Presentation


Det Nordiske Kjökken

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26
27
28
29
30
31
<<<
Juli 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

BMI Kalkulator


Ovido - Quiz & Flashcards