Direktlänk till inlägg 26 juli 2013
Den här middagen var super god, den minnet mer om det vi är van vid i den moderna tid. Vi kokade och stekade ett kött stykke som vi köpte billig på ica Ekängen.
Ica Ekängen vill jag rekomandera på det värmaste om man skall köpa kött och andra delikatesser i Eskilstuna. Det är absolut det besta köttet og besta service. Jag tror faktisk att dom fiksar det mesta.... hihi. Priserna är det ingenting att klaga över, så om du skall ha lite udda kött eller va som helst egentligen så ta en tur dit. Du hittar det du söker :)
Vildsvin derimot var det inte så lätt att få tak på, vi var på 3 olika steder, men det er egentligen inte så konstigt då det är mest vanligt på hösten. Men vi köpte en skinkstek med svor, som vi skall tilbereda i morgon som en falsk vildsvinstek, så det kan ju bli skoj det med.
Vel, middagen i går....
Den här middagen kunne du finna på middagsbordet till en kung. Surkålen var ett sett att tillaga kål på den tiden, Som jag tidligare har nevndt så hadde dom kål och bröd till alla måltider. Surkål receptet är ett tysk recept som raskt spridet sig till norden.
I Norge är det helt vanlig den dag i dag. I danmark har dom andvendt rödkål och i Sverige är vel pizzasallad det närmaste man kommer tror jag :))))
Köttet var ett tillfäldig köttstykke vi fann. Och det är svärt tenkbart også på den tiden. Man tillberede det köttet man fikk tak på. Om man hadde masse pengar fikk man det beste köttet.
I går var det första gång jag har spist korngryn som en middags tilbehör. Åhhh det var godt. Så om du bantar och inte vill spisa mycke potatis, ris eller pasta, så är faktisk korngryn att rekomandera, det innholder mycke fiber.
RECEPT:
Surkål:
vitkål
( äpple om man vill )
buljong,
Ättika
sirap/socker
karve
1. Skjär vitkålen i tunna bitar/strimmler. Eventuelt også äpple om du vill ha det i.
2. Ha vitkål, äpple,Ättika, sirap/socker, karve och buljong ( kun nogen få msk ) i en kasserull och kok detta upp.
3. Senk temperaturen och låt det småkoka i en timmes tid ( kålen skal väre nestan brun )
4. Ha surkålen i en burk med lock. Ha på locket mens det är varmt och stell det för avkylning.
5. uppbevar surkålen svalt. Holdbarhet, flera mnd.
KORNGRYN
Till 3-4 portioner
2,5 dl korngryn
5 dl buljong
2 vitlöksfedd
1/2 finhakkat lök
Ha allt i en kasserull och koka korngrynen på samma sett som du kokar ris.
KÖTT OCH BULJONG
Du kokar köttet tillsammans med rotgrönsakerna i en timmes tid, den här gången hadde jag också i nellikspikar i.
Ta ut köttet och låt buljongen koka ytterligare till du är nöyd med smaken.
Köttet hadde jag derefter i en ildfast form med svor sidan upp.
Rätt för servering stekte jag kötteti ugnen i ca 20 min tid så det var jummen vid servering
VID SERVERING:
Ha korngrynen i ett fat med stekt gul lök till
Servera det hele med rågbröd.
Dette blogg innlegget handler ikke om mat denne gangen. Det handler om meg som person og medborger. Men jeg vil si en ting först. Jeg er ikke rasist. Sånn att det er oppklart fra förste stund. Jeg synes det er litt skremmende faktisk...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 |
|||
29 |
30 | 31 |
|||||||
|