detnordisekjokken

Direktlänk till inlägg 30 juli 2013

The fine Cuisine.... Gourmet

Av L S - 30 juli 2013 09:45

 


Inlegget er på: Norsk


Jeg skriver dette innlegget av den grunn att jeg da har lettere for å utrykke meg, så beklager på forhånd for det. Om det er noen ord eller annet som ikke blir forstått. Tvek ikke, spörr gjerne :)


Vel, Jeg har hatt en hel uke nå med Middelalder mat. Nydelig husmannskost og med en finale på Lördag med mange retter, drykk osv vil jeg si att det var en kjempe spennende og lärerik uke. Men .... Det ble mye rug, mye grönsaker, mye buljonger og mye gröt. Så med det er jeg på vei i en annen matreise.... Nemlig det litt mer forfinede maten.


Gourmet:

Gourmet betegner en person som både setter pris på og har god greie på fin, utsøkt mat og vin. Begrepet har sin opprinnelse I den gammelfranske yrkesbetegnelsen gormet, vinhandlermedhjelper/vinsmaker.

Å bli betegnet som gourmet kan være en kompliment, men ordet har også negative konnotasjoner I retning elitisme og snobberi

.

Ordet brukes ofte I sammenstillinger som gourmetrestaurant, gourmetmåltid, gourmetreise og gourmetturist.

Det nærliggende begrepet gourmand, har I sin opprinnelse samme meningsinnhold, men innebærer at vedkommende først og fremst legger vekt på å konsumere store mengder mat og vin, og altså er en storspiser eller en fråtser.

På tysk brukes ordet Feinschmecker synonymt med det franske gourmet.


En sann gourmet har inngående kunnskap om råvarer, krydder, tilberedning av mat, smakskombinasjoner, anretning og presentasjon av retter, deres innbyrdes rekkefølge, tilhørende viner og måltidets totale komposisjon, og har dessuten velutviklede smaksløker som setter vedkommende i stand til å verdsette det utsøkte og skille det fra det mangelfulle og ordinære.


Et gourmetmåltid settes normalt sammen av utsøkte, ferske råvarer som tilberedes, anrettes og presenteres i tråd med anerkjente prosedyrer som gir hver enkelt komponent mulighet til å utvikle seg til sitt ypperste slik at selskapet rundt bordet får en ekstraordinær matopplevelse.


Etter årtusenskiftet har begrepet gourmet i sammenstillinger fått inflatorisk utbredelse i matvareindustrien som betegnelse for råvarer med noe høyere pris og, i enkelte tilfeller, også kvalitet enn standard. Dette nye markedspotensialet er en konsekvens av inntektsutvikling kombinert med økt matinteresse og ordets snobbappell. Det markedsføres masseprodusert, dypfryst Gourmettorsk, grønnsaker kalles Gourmetgrønt og pølsefabrikkene lager Gourmetwiener. Hvilke av disse og andre nye gourmetprodukter som holder det ønskede nivå, vil bare en sann gourmet kunne avgjøre.


Jeg vil läre mer innen Gourmet kunsten. Og for meg er gourmet mat , mat/rett som er laget på de ferskeste/beste råvarer og som blir tillbredt på den beste måte for å ta vare på både smak og tekstur.

Når man klarer å forstå smaker og kombinere dette, samt kunne legge opp maten som et kunstverk ¨på tallerken. Da kan man kalde seg en Gourmet og en dyktig  kokk.

Fordi det faktisk er en forskjell på en god kokk og en fantastisk kokk.


Det kan väre dyrt å lage gourmet mat. Javisst. Men om man er smart. Tar å bruker de råvar som er tillgjengelig. Og på denne årstiden er det mye å velge blandt.

Jeg er ikke rik. Så det vil väre umulig for meg å tillage hummer, Tournedo, gåselever og östers hver dag. Men det er ikke nödvendig faktisk. Om man går i fiskebutikken eller delikatesse avdelingen. Kan man kjöpe de stykker man vill, for ikke så utrolig masse penger. Man skal jo ikke lage til 8 mennesker.

Skal man bare lage til eksempel 2 pertioner, holder det med 240 gr laksfilet eller 300 gr oksefilet.

Grönnsaker kan man handle på torget eller salluhallen om man har det i närheten. Der er det lettere å kjöpe mindre portioner og det bruker å väre billigere ökologiske råvarer.


Fordi tanken bak det hele er å få mest mulig smak fra råvaren og kombinere smaker som våre smakslöker vil finne som en eksplosjon i munnen.


Og man spiser med öjne :)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av L S - 1 december 2013 08:49

      En riktig fin 1 advent folkens!   Det er Söndag morgen, litt kaldt ute, men hva gjör vel det :-) Jeg sitter inne i varmen med en god kopp kaffe og har rundstykker i ovnen, som jeg skal kose meg med til frokost. Kanskje jeg skulle ko...

Av L S - 6 november 2013 04:58

    Dette blogg innlegget handler ikke om mat denne gangen. Det handler om meg som person og medborger. Men jeg vil si en ting först. Jeg er ikke rasist. Sånn att det er oppklart fra förste stund.   Jeg synes det er litt skremmende faktisk...

Av L S - 11 oktober 2013 05:55


    God Fredag alle....   Denne uken har bare seilt forbi... Og plutselig har det blitt Fredag... IiiHhhaa.... Dette blir en spennende dag faktisk.... Jeg slutter tidlig på jobb, og etter et så reiser jeg til byen for å fikse ytt I.D med r...

Av L S - 9 oktober 2013 04:52

God morgen!   jeg har ikke blogget så masse den siste tiden, det har liksom ikke värt tid for det..... eller om det har värt tid så har jeg liksom ikke visst hva jeg skal blogge om på en måte. Mange ting har hendt den siste tiden. Og jaaaaa, ti...

Av L S - 22 september 2013 07:30


    Denne oppskriften har jeg snott fra den nye kokeboken jeg fikk i bursdagsgave Manneströms husmannskost. Om man önsker å vite mer / Läre seg mer om Svensk husmannskost er denne boken perfekt. Er du Svensk vet du veldig godt hvem Leif Mann...

Presentation


Det Nordiske Kjökken

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26
27
28
29
30
31
<<<
Juli 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

BMI Kalkulator


Ovido - Quiz & Flashcards