Senaste inläggen
En av mine absolut favoritter på sommeren är denna salladen. Den kan man lage god tid i förvegen om man önsker det.
Man kan anvende den som en förrett för grillmaten eller man kan sagtens lage den till Lunch en värm sommar dag och servera den med hembakat bröd :)
1 avokado
200 g vattenmelon
½ röd chili
½ gurka
3 salladslökar
4 blad romansallad
3 msk hackad persilja
1 lime
1 msk socker eller 1-2 tsk agave
Salt
Svartpeppar
Leif Mannerströms kalops
Ingredienser
2 kg högrev eller bringa
2 st gula lökar
2 st morötter
smör, till stekning
0.5 msk mjöl
6 st lagerblad
10 –15 kryddpepparkorn
4–5 kryddnejlikor
2 msk ansjovisspad
Salt
peppar
Till serveringkokt mjölig potatis
inlagda rödbetor
Gör så här
1. Skär köttet i cirka 4 cm stora bitar.
2. Skala och skär lök och morot i stora bitar.
3. Bryn köttet völ runtom i smör i en stekgryta av gjutjärn.
4. Salta och peppra.
5. Pudra över lite mjöl, rör om väl och tillsätt vatten så att det täcker köttet och grönsakerna.
6. Lägg i alla kryddor samt ansjovisspadet.
7. Låt köttet sjuda på svag värme cirka 1 timme.
8. Rör om då och då så att inget bränner vid.
9. Smaka av med salt och peppar innan du serverar direkt ur grytan tillsammans med potatis och rikligt med inlagda rödbetor.
Det råder knappast någon diskussion om vilken position kalops har i svensk mattradition. Däremot kan det råda delade meningar om uttalet, om det ska vara betoning
pa första eller sista stavelsen. Man får säga som man vill, huvudsaken är att kalopsen blir god. Det blir den om du följer mitt recept. Välj helst högrev, men bringa går också an, även om den kräver något längre koktid för att bli mör. Kalops är härlig vintermat och passar väl bra en dag då snöstormen viner runt knutarna. /Leif
I dag har jag tenkt att skriva mitt första innlägg på denna blog
Jag är inte så jätte nöyd endu med utseende, men det kommer sig efter ett tag när jag blir van vid det
Jag är en tjej på 35 år. Jag kommer från Norge. Så min Svenske är inte så Perfect endu. Nogra blog inlägg kommar att vara på Norska, nogra på Svenska och andra på Svorsk ( en lite blanding av dom olika språken NorskSvensk) …. hihi
Min passion är Mat och matlagning. Jag har bodd den mesta tiden i mitt liv i Norge. Men endå 5 år i Danmark. Jag kom till Sverige i September 2012. Jag gifta mig med en Svensk kille som är jätte underbar. Jag är en glad och fornöyd person.
Mat som jag nävnte är nogot jag verkligen gillar. Jag är kock för kommunen på skolar och förskolar, men jag lagar mycke mat hemma också. Jag likar att baka mitt eget matbröd. Dom flesta retter lagar jag från scratch och jag har mitt hjärta i den Nordiska matkulturen.
Vi har mycke husmandskost hemma. så här på denna bloggen vill det mesta bestå av det. Men jag gillar even mat från det Italienska, mexicanske och Franska köket. Så lenge det blir lagat från början av. Jag hatar burkmat och dom färdiga portions rättarna i frysdisken
Jag är ökonomisk af mig och jag gillar ökologisk. Kort tids resande råvaror tycker jag är det besta
Vel, denne veckan så har jag en måltidsplan som alla andra veckor när jag jobbar. Jag tycker det bliver bettre för mig när middagarna är planlagt. Så jag vill lägga ut dom rättarna på bloggen denna veckan. Jag kan ju avslöja att det bliver:
Måndag: Skånsk kalops
Tisdag: Sennaps marinerad Strömming ala Manneström
Onsdag: Fläskkorv med Rotmos
Torsdag: Ärtsoppa med pannkakor
Fredag: Kycklingben med saffranris.
Då önskar jag ära lesare en jätte fin dag och Bon appetit
Kram
LS
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|