detnordisekjokken

Senaste inläggen

Av L S - 16 juli 2013 14:41


En av mine absolut favoritter på sommeren är denna salladen. Den kan man lage god tid i förvegen om man önsker det.

Man kan anvende den som en förrett för grillmaten eller man kan sagtens lage den till Lunch en värm sommar dag och servera den med hembakat bröd :)

 

DETTA BEHÖVER DU .....  

till 4 förretter:

1 avokado

200 g vattenmelon

½ röd chili

½ gurka

3 salladslökar

4 blad romansallad

3 msk hackad persilja

1 lime

1 msk socker eller 1-2 tsk agave

Salt

Svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Tärna alla grönsaker och lägg i en skål.
  2. Pressa i saft från en lime och tillsätt socker eller agave.
  3. Rör runt och smaka av med salt och peppar.
  4. Häll upp i glas och servera direkt.

Av L S - 16 juli 2013 05:32

 


Leif Mannerströms kalops

Kalops på högrev som serveras med kokt potatis och inlagda rödbetor. Receptet är hämtat ur boken Matglädje hela livet.

Ingredienser

2 kg högrev eller bringa
2 st gula lökar
2 st morötter
smör, till stekning
0.5 msk mjöl
6 st lagerblad
10 –15 kryddpepparkorn
4–5 kryddnejlikor
2 msk ansjovisspad
Salt
peppar
Till serveringkokt mjölig potatis
inlagda rödbetor


Gör så här

1. Skär köttet i cirka 4 cm stora bitar.

2. Skala och skär lök och morot i stora bitar.

3. Bryn köttet völ runtom i smör i en stekgryta av gjutjärn.

4. Salta och peppra.

5. Pudra över lite mjöl, rör om väl och tillsätt vatten så att det täcker köttet och grönsakerna.

6. Lägg i alla kryddor samt ansjovisspadet.

7. Låt köttet sjuda på svag värme cirka 1 timme.

8. Rör om då och då så att inget bränner vid.

9. Smaka av med salt och peppar innan du serverar direkt ur grytan tillsammans med potatis och rikligt med inlagda rödbetor.

Tips

Det råder knappast någon diskussion om vilken position kalops har i svensk mattradition. Däremot kan det råda delade meningar om uttalet, om det ska vara betoning
pa första eller sista stavelsen. Man får säga som man vill, huvudsaken är att kalopsen blir god. Det blir den om du följer mitt recept. Välj helst högrev, men bringa går också an, även om den kräver något längre koktid för att bli mör. Kalops är härlig vintermat och passar väl bra en dag då snöstormen viner runt knutarna. /Leif

Av L S - 15 juli 2013 16:13

I dag har jag tenkt att skriva mitt första innlägg på denna blog :)

Jag är inte så jätte nöyd endu med utseende, men det kommer sig efter ett tag när jag blir van vid det :)

Jag är en tjej på 35 år. Jag kommer från Norge. Så min Svenske är inte så Perfect endu. Nogra blog inlägg kommar att vara på Norska, nogra på Svenska och andra på Svorsk ( en lite blanding av dom olika språken NorskSvensk) …. hihi

Min passion är Mat och matlagning. Jag har bodd den mesta tiden i mitt liv i Norge. Men endå 5 år i Danmark. Jag kom till Sverige i September 2012. Jag gifta mig med en Svensk kille som är jätte underbar. Jag är en glad och fornöyd person.

Mat som jag nävnte är nogot jag verkligen gillar. Jag är kock för kommunen på skolar och förskolar, men jag lagar mycke mat hemma också. Jag likar att baka mitt eget matbröd. Dom flesta retter lagar jag från scratch och jag har mitt hjärta i den Nordiska matkulturen.

Vi har mycke husmandskost hemma. så här på denna bloggen vill det mesta bestå av det. Men jag gillar even mat från det Italienska, mexicanske och Franska köket. Så lenge det blir lagat från början av. Jag hatar burkmat och dom färdiga portions rättarna i frysdisken :)

Jag är ökonomisk af mig och jag gillar ökologisk. Kort tids resande råvaror tycker jag är det besta :)

Vel, denne veckan så har jag en måltidsplan som alla andra veckor när jag jobbar. Jag tycker det bliver bettre för mig när middagarna är planlagt. Så jag vill lägga ut dom rättarna på bloggen denna veckan. Jag kan ju avslöja att det bliver:

Måndag: Skånsk kalops

Tisdag: Sennaps marinerad Strömming ala Manneström

Onsdag: Fläskkorv med Rotmos

Torsdag: Ärtsoppa med pannkakor

Fredag: Kycklingben med saffranris.

Då önskar jag ära lesare en jätte fin dag och Bon appetit

Kram

LS

Presentation


Det Nordiske Kjökken

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

BMI Kalkulator


Ovido - Quiz & Flashcards