Alla inlägg under juli 2013
Detta recept är super enkel. Man kan ha det som en egen rätt på en buffet , som förrett eller man kan laga den som ett smörebröd om man vill. Det är bara fantasien som sätter gränsorna :)
Till 4 små , Buffet str trenger du:
4 skivar bröd efter egen smak
1 dl piskad grädde
100 gr Philladelfiaost
1/2 dl + ca 1 dl hakkad Dill till garnering
Salt, peppar och evt litt chilli pulver
4 skivar Rökad lax.
Så här gjör du:
1. Stek brödskivorna lett i pannan med lite oliverolja.
Skjär evt ut skivorna runda el fyrkandiga utan skorpa.
2. Piska grädden.
3. Piska osten lite, så den blir mjuk och smidig.
4. Ha i kryddor, dill och grädde i osten. Smak den till.
Garnering:
I går kväll hadde vi en underbar 1 mnd bröllopsdag.
Jag fikk röda rosor, samma typ som jag hadde i brudbuketten. Som min mann sa " vår blomma".
Vi hadde mys på kölket i flera timmar. Det blir ju så när man är två och har inga tidspress.
Menyen ble enkel, vi laget till smårätter som smakade mest af hovedingrediensen, nemligen, kärlek :)
Meny:
Portobello svamp med saffransris.
Super Hotte kycklinben
Laxebakels med ostkrem
chillicheese
hemlagat aioli
pom.frites
Recept på det hela skall ni så absolut få. Men jag kommer att legga dom ut enkelvis, så det blir lettare att hitta på ett senere tidspungt för alla.
När man skal fira nått, så gillar jag å holda det så enkelt som möjligt, men det skall inte vara för simpelt heller, det är liksom det att man må finna en balans. Om du är van vid att vara i köket är det möjligen lite lettare. Då man vet när ting blir färdig osv. Men är man inte van så kan det ju bli lite besvärligt ang tid. Och då rekomanderar jag att laga till flest kall rätter, som man kan stella i kyl eftersom retten/e blir ferdigt.
Jag önskar er alle en underbar helg. Det ser ut som att det kan bli sol här i Eskilstuna. Möjligenvis kan vi grilla i dag :)
Take care... Så legger jag ut recept på det hela löpande i helgen :)
Kram
LS
Jag tenker på att det faktisk har gått en hel mnd sedan jag och min mann sa Ja till hinanen. Åhhh så härligt.
Det att blivet MRS Sandström, var nog det besta som har händt mig. Jag är jätte lykkelig.
Till vårt bröllop fikk vi en flaska champagne av hans kollegar på jobbet. Så den flaskan har vi tenkt oss att spretta. I matplanerna så var det tenkt kyckling och saffransris. Men dom planerna är endrats. Vi har tenkt oss plockmat i dag.
Tidligare så hadde vi fast plockmat på Fredagar. Då gjorde vi nogra få retter kvar. Det var så mysigt på köket tillsammans. Så sidan vi har 1 mnd bröllopsdag ( om det är nogot som kallas) Så tenkte vi att denne dagen skall vi tillbringe bara han och mig och nogra kassruller :)
Jag önskar er alla en härlig dag
Jag lägger inn nogra bilder senare på plockmaten.
Kram
LS
På torsdagar ska det vara ärtsoppa och pannkakor. I vart fall några gånger per månad. Det är en härlig mattradition med många fördelar. God, billig och klimatsmart mat som med fördel serveras vegetarisk.
Varianter av ärtsoppa finns över nästan hela världen och har ätits sedan urminnes tider. I Sverige tror man att ärtsoppan gjorde entré under 1200-talet men kanske förtärdes soppan även långt innan dess då ärtor åts redan av vikingarna. Man tror att sedan med ärtor på torsdagar härstammar från medeltiden då fredagen ägnades åt fasta. Då passade det bra att dagen innan festa på en rejäl måltid av ärtor och fläsk. I jämförelse med dåtidens dominans av kålrätter bjöd torsdagen på välkommet variation. Punschen till soppan lär ha introducerats när ärtsoppan serverades på officersmässar under 1700-talet . När och varför pannkakan blev den givna torsdagsefterätten är däremot oklart. Men vad gör väl det när kombinationen av ärtsoppa och pannkakor är så god.
1. Blötlegg ärtorna över natten.
Samme dag kan du også gjerne koke fläsket med krydderiene, en morrot och en lök. Fläsket skall kokes så lenge att den slipper gaffelen . Ta vare på buljongen. still den i kyl.
2. Dagen efter tar du och skyller ärtorna godt i rinnende vatten. Hell ärtorna i buljongen du laget dagen för.
Ha også i en hel morrot och en delt lök. Ha gerne i mer kryddor om det behövs. Låt detta koka till ärtorna er möre. Dette kan ta litt tid, så om du har en travel vardag kan det gerne kokes helt ferdig kvelden för du skall servere soppan.
3. När ärtorna er möre , så bruker du en stavmixer og gjör den så slet du önsker sälv.
Jag selv kan godt gilla den med litt hela ärtor i. Smak soppan till.
4. Ha i fläsket somär ternet opp på forhand. Låt det bli gjennom varmt.
Server soppan med lite sennap ved sidan om och hårdbröd med ost. Men inte glöm pannkakor och sylt till efterretten :)
På toppen ett hack av färsk timjan och det gröna från en purjo, senap naturligtvis och så pannkakor med sylt till efterrätt förstås.
Det här receptet var nog inte en nödvendighet att blogga om tror jag, Då dom flesta klarar att koka korven og laga rotmosen.
Men jag har den här veckan en husmanskost vecka, så det vore synd om jag inte skrev inn alla.
Men jag kan avslöja att denna sennapsåsen var en genial sås. Min mann gillar inte sennapsås. Men den här tyckte han mycke om. Den var enkel och tillreda.:)
Du behöver till 2 portioner:
400 gr kålrot
2 morrötter
2 potatis
vann
smör
och salt och peppar
En fläskkorv
SÅS:
1 dl grädde
1 dl spad från grönsaks vatnet
1 ss valfri sennap
1 ss maizena + 1 ss grädde ( för att få såsen tjockare )
Salt och peppar.
Så här gjör du:
1. Skala potatis, moror och kålroten, hacka det opp i terningar.
2. Ha det i en kasseroll med vatten, kok upp.
3. Samtidig kokar du upp vatten till korven i en annan kasseroll.
4. när vattenet kokar har du korven i och lar det små koka i den tiden som det står på förpakkningen. I mitt tilfälle var det 15 min.
5. När grönsakerna är ferdiga kokte silar du bara från vattnet, men behold 1 dl till såsen.
6. Ha i en klikk smöroch lite salt och peppar. Mosa det hela med en el visp eller en potatis mosare. Smak till om du behöver mera kryddor.
Man kann ha i lite mjölk om man kjänner den är for tjock.
7. SÅS: Koka upp grädden, vatten och sennap.
8. I mellantiden så ordar du till redningen med att blanda meizena och vätska ( grädde)
9. Ha redningen i den kokta grädden. rör om till det tjocknar.
10. Nu var det hela färdig. Så det är bara att skiva upp korven och legga det snygt på tallriken med rotmosen och såsen
Bon Appetit
Den här strömmingen marineras i senap. Tillbehör som är goda vid servering är citron, brynt eller skirat smör och pressgurka.
Receptet är till 4 portioner
Ingredienser
1 kg färsk hel strömming (eller 700 gr rensad)
1.5 dl ströbröd
1.5 dl grovt rågmjöl
100 g smör
0.5 dl hackad dill
0.5 dl hackad persilja
salt och peppar
Marinad:2 dl vispgrädde
1 st helt ägg
1 tsk salt
1 msk fransk senap
1 msk vanilg senap
peppar
Gör så här
1. Rensa och skölj strömmingen väl och låt rinna av.
2. Blanda till senapsmarinaden och lägg i den avrunna strömmingen.
3. Låt stå i minst 5 timmar, gärna i ett dygn.
4. Efter marineringen, häll av strömmingen i ett durkslag och låt rinna av.
5. Blanda ströbröd och rågmjöl på en tallrik och smaka av med salt och peppar.
6. Lägg några strömmingsflundror i mjölet med skinnsidan nedåt.
7. Strö sedan över den hackade dillen och persiljan över strömmingen, vrid några varv på pepparkvarnen och strö lite salt över. Lägg sedan över en till filé med skinnsidan uppåt.
8. Vänd och panera "flundran" väl. Gör lika med alla andra fileér.
9. Hetta upp en stekpanna, inte för varm. Lägg i en rejäl klick smör.
10. Lägg i några strömmingsflundror när smöret fräser.
11. Stek tills det är gyllenbrunt på båda sidor, ca 3-4 minuter på varje sida.
12. Servera med citron, brynt eller skirat smör, pressgurka och potatismos.
13. Marineringen: Kläck äggen i en bunke och rör ner senap och grädde.
14. Smaka av med salt och peppar.
En av mine absolut favoritter på sommeren är denna salladen. Den kan man lage god tid i förvegen om man önsker det.
Man kan anvende den som en förrett för grillmaten eller man kan sagtens lage den till Lunch en värm sommar dag och servera den med hembakat bröd :)
1 avokado
200 g vattenmelon
½ röd chili
½ gurka
3 salladslökar
4 blad romansallad
3 msk hackad persilja
1 lime
1 msk socker eller 1-2 tsk agave
Salt
Svartpeppar
Leif Mannerströms kalops
Ingredienser
2 kg högrev eller bringa
2 st gula lökar
2 st morötter
smör, till stekning
0.5 msk mjöl
6 st lagerblad
10 –15 kryddpepparkorn
4–5 kryddnejlikor
2 msk ansjovisspad
Salt
peppar
Till serveringkokt mjölig potatis
inlagda rödbetor
Gör så här
1. Skär köttet i cirka 4 cm stora bitar.
2. Skala och skär lök och morot i stora bitar.
3. Bryn köttet völ runtom i smör i en stekgryta av gjutjärn.
4. Salta och peppra.
5. Pudra över lite mjöl, rör om väl och tillsätt vatten så att det täcker köttet och grönsakerna.
6. Lägg i alla kryddor samt ansjovisspadet.
7. Låt köttet sjuda på svag värme cirka 1 timme.
8. Rör om då och då så att inget bränner vid.
9. Smaka av med salt och peppar innan du serverar direkt ur grytan tillsammans med potatis och rikligt med inlagda rödbetor.
Det råder knappast någon diskussion om vilken position kalops har i svensk mattradition. Däremot kan det råda delade meningar om uttalet, om det ska vara betoning
pa första eller sista stavelsen. Man får säga som man vill, huvudsaken är att kalopsen blir god. Det blir den om du följer mitt recept. Välj helst högrev, men bringa går också an, även om den kräver något längre koktid för att bli mör. Kalops är härlig vintermat och passar väl bra en dag då snöstormen viner runt knutarna. /Leif
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 |
|||
29 |
30 | 31 |
|||||||
|