detnordisekjokken

Direktlänk till inlägg 12 augusti 2013

Bedre helse, Carbohydrat intollerant

Av L S - 12 augusti 2013 06:36


 

God morgen alle.


Jeg har hatt noen travle dager den siste tiden. Jobb og studering. Min mann og jeg har funnet ut att vi önsker å gå ned noen kg.

Jeg er ikke så mye på dietter, slankekurer osv, så jeg har googlet og googlet for å  finne  det maximale, perfekte måten å gå ned noen kg på.


Jeg tror det viktigste er å finne ut av en måte som passer for akurat DEN enkelte personen. Fordi man må ha tro på sin egen vektredusering. Tro er Alfa omega. Og så lenge jeg er så veldig glad i mat er det ingen poeng for meg å skal begynne å faste eller bare spise supper og grönsaker.


Så det förste jeg startet med var å finne ut av hvordan kroppen fungerer....


Carbohydrate Intolerance...

Har du hört om det för?


Carbohydrat intolleranse er den vanligste og mest spredde intolleransen som folk flest har. Vi lever som normalt, spiser det vi vil, men utfaldet er att man legger på seg fett lag. Kroppen reagerer rett og slett på carbohydrater i en form vi ikke liker. Vi blir slappe, fete, får hodepine osv osv...

Og det som skjer da er att vi får risk til veldig mange andre sykdommer som hjerte og karsykdommer.


Så......

Hva er Karbohydrater......

Jo, karbohydrater er alt av sukker og stivelse , men ikke alle karbohydrater er like sunne. I hovedsak kan vi dele inn karbohydrater i tre grupper:

  • Monosakkarider er enkeltmolekyler av sukker, og finnes i de fleste karbohydrater. Fruktose finner du i frukt, grønnsaker og honning, og fruktosen blir omdannet til glukose via leveren. Galaktose er en del av laktose, altså sukker som du finner i melk og melkeprodukter.
  • Disakkarider består av to monosakkarider som er koblet sammen. I tarmen blir de brutt ned til monosakkarider. Disakkarider finner du som sukrose i rent sukker, sukkerbiter o.l, men det kan også finnes naturlig i frukt og grønnsaker. Laktose finner du i melk og melkeprodukter, mens maltose er noe som blir dannet når stivelsen blir brutt ned.
  • Polysakkarider - glykogen og stivelse - er hundrevis av glukosesukkermolekyler som henger sammen. I tarmen brytes de ned til maltose, for deretter å bli brutt ned til fruktose.

Men kroppen behöver karbohydrater for å omdanne det til Energi, så vi kan orke det vi skal gjöre, så det er derfor lav karbo dietten ikke er lösningen, fordi kroppen får ikke nok energi. Det hjelper heller ikke med den nye slanketrenden 5:2, spis hva du vil i 5 dager og fast i 2 ( på de dagene skal man bare ha i seg 500/600 kcl). Fordi kroppen behöver ALLE näringer hver dag for å fungere.

Men for all del. Å faste innimellom tror jeg godt kan väre bra om man spiser pizza, hamburgere osv i 5 dager i uka   


Min lösning er å finne en ballanse. En ballanse som funker i min livsstil og som jeg kan leve med. Og da er kostholdet den viktigste delen.


Så del 1)


Finne ut av hvorfor jeg er fet. hva er det som gjör att nettopp jeg ikke klarer å gå ned i vekt. Hva får jeg i meg som gjör att vekten ikke vil väre på det tallet jeg vil den skal väre.


Det er jo sånn att matvarer som er rik på karbohydrater er:

  • Billige
  • mye sokker innhold ( avhengighets fölelse)
  • Lett tilgjengelig
  • og det er kvantitet fremfor kvalitet. ( hört om super sice ???  )

Og så er det dette da med å måtte lese innholdsfortegnelsen på enhver råvare/produkt. Herregud å kjedelig. Det er hvertfal noe jeg ikke gidder. Men det må da finnes en lösning for det som vi kan leve med.


Du forstår, Matvarer som har rikt innhold av sukker, salt og fett... Ohaaa, vi elsker det jo. Hvorfor tror du att de har sjokoladen osv ved kassa i matbutikken.... Jo vi står jo i kö der. Vi rekker på de få minuttene å finne ut av att vi har lyst på en sjokolade plate eller en flaske cola.

Så tro meg, vi må tenke anderledes. Vi må ta tak i oss selv å starte krig mot vår egen hjerne/kropp og forvandle vår avhengighet , TA DET BORT......


Det nytter ikke å si til en röyker att han/hun må slutte med röyk fordi så og så mange mennesker har dödd av lungekreft. Eller si til en alkoholiker att han/hun må slutte å drikke fordi så og så mange prosent dör hvert år av alkoholforgiftning....


NEI, det er ikke der vi må starte. Vi må ha vilje,styrke, og väre klare for krig mot seg selv og butikkene.

For om man tenker egentlig nöye igjennom våre matvaner så er avhengigheten av salt, sukker og fett det störste problemet ( fett derimot trenger nödvendigvis ikke väre farlig ) , men det skal vi se på litt senere.


Når man har funnet ut av hvorfor man er fet... Er det på tide med litt action.

Sett deg ned og skriv ned det du vil endre på , dine mål. Veg deg, mål deg, ta et bilde av deg selv. Men for all del , elsk deg. Du har nå tatt full kontroll over din kropp. Det er nå på tide å plante frö for suksess.

Bli kvitt dårlige vaner med gode vaner. Lag en " to do list" og for all del , lag en kontrakt.


Det er lettere å gjennomföre et projekt om du dokumenterer ned dine mål og önsker og "stick" 2 it. Spör en venn, kjäreste eller hvem det nå enn er å skrive under på kontrakten som vitne. Legg kontrakten ut offentlig på face/blog eller hva som du föler for best om du vill. Det er da lettere og fölge opp, da du må liksom stå till ansvar.


Er dere to eller flere som önsker å gjöre dette sammen er det nok lettere. Da man kan stötte hverandre. Men ingen umulighet å gjöre det alene.


Jeg selv har som mål denne uka å forberede meg på en forandring jeg önsker å se resultat av. Jeg hater å kaste mat, så denne uka blir det å spise fra kjöleskap, frys osv osv, for å neste uke få plass til de råvarer som gjör min kropp slankere og gladere :)

Mål og kontrakt skal nöye tenkes igjennom og jeg må anskaffe meg en vekt ( trodde aldrig jeg skulle det... hihi )

Og jeg skal lage " TO DO LIST" med ting som er nödvendig for å gjennomföre dette.


PS! "To do list" er viktig att man fölger opp. Man skal väre tro mot seg selv og ikke svikte seg selv. Så vär svärt nöye med hva du skriver på disse listene og i kontrakten"

D:V:S GJÖR DET DU SKRIVER NED.


Dette var en liten del av det hele. Jeg skal ta for meg NO NO mat og YES YES mat neste gang. Men nå har jeg fått en nogenlunde forståelse av hvordan kroppen fungerer og jeg har det litt lettere med å forberede meg til en fremtid med forandring...


Jeg önsker meg selv..... LYKKE TIL   

Og andre ... god helse


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av L S - 1 december 2013 08:49

      En riktig fin 1 advent folkens!   Det er Söndag morgen, litt kaldt ute, men hva gjör vel det :-) Jeg sitter inne i varmen med en god kopp kaffe og har rundstykker i ovnen, som jeg skal kose meg med til frokost. Kanskje jeg skulle ko...

Av L S - 6 november 2013 04:58

    Dette blogg innlegget handler ikke om mat denne gangen. Det handler om meg som person og medborger. Men jeg vil si en ting först. Jeg er ikke rasist. Sånn att det er oppklart fra förste stund.   Jeg synes det er litt skremmende faktisk...

Av L S - 11 oktober 2013 05:55


    God Fredag alle....   Denne uken har bare seilt forbi... Og plutselig har det blitt Fredag... IiiHhhaa.... Dette blir en spennende dag faktisk.... Jeg slutter tidlig på jobb, og etter et så reiser jeg til byen for å fikse ytt I.D med r...

Av L S - 9 oktober 2013 04:52

God morgen!   jeg har ikke blogget så masse den siste tiden, det har liksom ikke värt tid for det..... eller om det har värt tid så har jeg liksom ikke visst hva jeg skal blogge om på en måte. Mange ting har hendt den siste tiden. Og jaaaaa, ti...

Av L S - 22 september 2013 07:30


    Denne oppskriften har jeg snott fra den nye kokeboken jeg fikk i bursdagsgave Manneströms husmannskost. Om man önsker å vite mer / Läre seg mer om Svensk husmannskost er denne boken perfekt. Er du Svensk vet du veldig godt hvem Leif Mann...

Presentation


Det Nordiske Kjökken

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16
17
18
19
20 21 22 23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

BMI Kalkulator


Ovido - Quiz & Flashcards